úterý 10. března 2015 | By: Unknown

TOP 65 songů roku 2014 (65 - 56)

Páni, měsíc a týden přesně jsem se tu neozval. Takhle dlouhou pauzu jsem snad ještě nikdy neměl. Ne snad, určitě. První týden se mi prostě nechtělo, potom jsme s orchestrem měli v týdnu tři zkoušky (+ jeden den nauka a obyč. hodina), protože jsme hráli na plese. A když jsem se po půlnoci vrátil domů, počítač nešel. A fungovat začal teprve před nedávnem. Sice se smazalo úplně všechno, ale funguje. ^^ 
Odteď snad budu fungovat nějak normálně a snažit se psát často (aspoň tak článek za tejden nejmíň). 
Je fajn psát článek tohoto typu v březnu, že? Původně jsem to chtěl stihnout již teď v únoru, ale kvůli tomu všemu výše zmíněnému píšu songy roku 2014 v březnu 2015. Jinak bych byl rád kdyby se mi povedlo obnovit duely a TOP 9, pak taky dopsat těch několik recenzí na filmy, které mi leží v konceptech a na knížky, jež nejsou recenzní (Labyrint, Zmizelá, Dárce...). A psát ty hudební články. Nedoženu to, co jsem zameškal, takže začnu teď od března. Ale prvně k tomu o čem tenhle článek je.
65. místo: Indila - S.O.S
Na posledním místě (stále je to ale pětašedesátá nejlepší píseň minulého roku) figuruje Indila. Mně nadchla Derniere Danse . Jak hudebně, tak i klipově. S.O.S není moc čím překvapující písnička. Ale potřebujeme tu taky něco co není zpíváno anglicky či česky. Taková průměrná rádiovka. Ale mně po několika posleších v rádiu hrozně v hlavě utkvěl ten refrén. A začal se mi líbit. Zbytek není nic extra, ale díky tomu refrénu to v té TOP 65 je. Jinak klip je takový solidní průměr, stejně jako audio S.O.S

64. místo: Wohnout - Trrrabant
Příjemný dojem z téhle písně ve mně budí seriál. Trabantem Jižní Amerikou je podle mně jeden z nejlepších našich seriálů za poslední dobu. A taky to, že Wohnouti jsou fajn týpci. Trrrabant není nic co by vám něčím mělo vyrazit dech, překvapit nebo neuvěřitelně zalíbit. Není. Ale je fajn.

63. místo: Ed Sheeran - The Man
Děl od Eda Sheerana tu bude zcela jistě ještě dost. Nejhorší z nejlepších je od něj dle mně právě The Man. I když... Lepší je říct "jedno z nejlepších", nejhorší z nejlepších zní tak nějak.. špatně. Sice se The Man mezi nejlepšími songy umístil mezi posledními příčkami, text má však jeden z nejlepších. A třeba refrén je parádní.

62. místo: Voxel & Pokáč - Ekonsong
Song s chytlavým a vtipným textem, příjemnou melodií a zábavným klipem, přinašející jakési poselství o znečišťování ovzduší a nevážení si přířody vytvořilo duo Voxel a jeho kamaráda Pokáče a je 62. Ten text je strašně dobře vymyšlený a vtipný, písnička jako celek chytlavá a nezadrhující. Snad jedno z nejlepších děl od Voxela.


61. místo: Naughty Boy - Home ft. ROMANS
To co se mi na Home líbí nejvíc není nic, co se týká audia. Je to videoklip. Je skvěle promyšlený, adept na klip roku (i to sepíšu (jednou... snad)). A audio samotné k tomu přinejmenším melodicky skvěle sedí (text jsem si nečetl). To co ale sráží tuhle píseň dolů je fakt, že se docela snadno a rychle zapomene.

60. místo: Shakira - La La La (Dare)
Jeden z radiových hitů minulého roku. Ne-li největší. Alespoň u nás hrála česká rádia La La La, původně Dare, pořád dokola snad až do září. Song je neuvěřitelně chytlavý a text prostý, tudíž je jednoducé si to prozpěvovat. Aspoň ten refrén. U spousty lidí se to ale díky zmiňovanému častému hraní dost ohrálo. Mezi nejlepších 65 songů ale určitě patří.



59. místo: Wohnout - Dobrý ráno
Další (a již poslední) Wohnouti. Dobrý ráno se tentokrát poslouchá lépe než Trrrabant, protože dojem z písně neumocňuje žádný seriál, film, či něco podobného. Jako v případě většiny songů od Wohnoutů je text dobře promyšlený a vtipný, povedl se i klip a melodicky je song hodně chytlavý.

58. místo: Little Mix - Salute
Vítězky X Factoru, britská dívčí skupina, jež je často označována jako nové Spice girls (což klidně může být pravda, protože se zatím neztrácejí a jejich jméno je poměrně známé) vydala minulý rok v květnu klip k chytlavému songu Salute. A především chytlavost, to že se písnička hned neztratí a skvělý zpěv se zasloužili o to, že Salute u mně obsadila osmapadesáté místo.



57. místo: Band Aid - Do They Know It's Christmas?
V listopadu se spojily největší hvězdy Velké Británie (až na Adele, ta nabídku odmítla), jako např. Ellie Goulding, Ed Sheeran, One Direction, Rita Ora nebo Sam Smith a stvořili spolu novou Band Aid. Tentokráte jde veškerý výtěžek na boj proti ebole. Tahle směsice zpěváků spolu nazpívala vánoční píseň Do They Know It's Christmas? Tedy přezpívala. Přesto to je pro mně jeden z nejlepších vánočních songů minulého roku. Ne, nejlepší. 

56. místo: Coldplay - Miracles
První skupinu těch nejlepších písní uzavírá Coldplay, konkrétně jeho úvodní píseň k filmu Angeliny Jolie - Nezlomný. Po prvních posleších mi přišla moc utahaná a nelíbila se mi. Pak jsem si ji pustil později. A zažral jsem se do ní. V tomhle případě bylo asi nejtěžší rozhodování na jaké místo Miracles dosadit. Nerozhodoval jsem se jen kolem nějakého místa. Ale nejprve poslední pak střed, pak první desítka. Ale kvůli tomu, jak moc dlouho jsem si na ni zvykal, a kvůli tomu, že Coldplay má ještě některé lepší písně, ji dávám na tu 56. pozici.







4 komentářů:

Makkakonka řekl(a)...

Tak, píšeš to sice se zpožděním, ale lepší než vůbec, ne? :D
U mě by se některé písničky vůbec neumístily. Zato třeba takové Shakiře nebo Edovi bych přidala. Je to čistě o hudebním vkusu :)
Doufám, že Duely a TOP 9 obnovíš :)
Recenzi na Labyrint bych tu uvítala :)

Kate řekl(a)...

A na co hraješ? :) Já jsem ráda, že se do orchestru nehodím. :D Učitelka mi jednou týdně píše účast v souboru, i když jsem tam vždycky tak jednou dvakrát před nějakým vystoupením. :D 'A teď nám dvě holky odešly, takže jsem tam od září ještě nebyla. :D A do nauky už díky bohu po těch letech nemusím... :)

Jo, já ještě nezačala psát souhrn roku 2014, a to už je půlka března v háji. :D

Novou BandAid úplně miluju! Je nádherná... :) Jen mě mrzí, že jsem nikde nenašla kompletní vypsané účastníky... :(

Dominika řekl(a)...

Takáto pauza ti môže len prospieť. Ver mi. Nedávno som aj ja mala suché obdobie a myslím, že to malo len priaznivé účinky.
Súhlasím s jedným predchádzajúcim komentárom, že sú tam pesničky, ktoré by som nezaradila vôbec a pesničky, ktoré by som posunula o dosť vyššie a to Coldplay a Ed Sheeran. Ale vypočula som si ich a som celkom rada :-)

Unknown řekl(a)...

Rozhodně zajímavý nápad vypsat takové to množství písní. Já osobně ze zmiňovaných interpretů poslouchám jen Indilu a tu bych určitě nedávala na poslední místo, ba naopak S.o.s. se mi strašně líbí - ale momentálně ujíždím na Run run (v květnu jdu i na koncert :D). Derniere Danse je taková klasika a asi i jediná více známá skladba, kterou jsem od ní kdy slyšela v rádiu, každopádně šmrnc má, to se musí nechat :)

Okomentovat

Používá technologii služby Blogger.