čtvrtek 18. června 2015 | By: Unknown

Recenze - Jurský svět

Film, který boří kasovní rekordy po celém světě. Jurský svět je obří hit. Je to ale způsobeno tím, že jsou lidé zvědaví, jak dopadlo oživení oblíbené série a nebo jeho kvalitami?


Oficiální název: 

Jurassic World
Žánr:
Dobrodružný, Sci-Fi, Akční
Datum premiéry v USA:
12. 6. 2015
Datum premiéry v ČR:
11. 6. 2015
Hodnocení na ČSFD:
80%
Hodnocení na IMDB:
7,6
Režie:
Colin Trevorrow (Vlastní zbraň podmínkou)
Scénář:
Rick Jaffa (např. Úsvit planety opic, Zrození planety opic...)
Amanda Silver (např. Úsvit planety opic, Zrození planety opic...)
Colin Trevorrow (např. -)
Derek Connolly (např. Vlastní zbraň podmínkou)
Hrají:
Chris Pratt (např. Strážci Galaxie, Lego® příběh...)
Bryce Dallas Howard (např. 50/50, Černobílý svět...)
Ty Simpkins (např. Insidious, Insidious 2...)
Nick Robinson (např. Králové léta...)
Synopse:
Před dvaadvaceti lety tragicky skončil sen excentrického milionáře Johna Hammonda, který chtěl na odlehlém ostrově z dinosauří DNA vypěstovat Jurský park s živými exponáty. Od té doby se ale mnohé změnilo, park jede na plné obrátky, ročně jím projdou milióny nadšených návštěvníků, kteří s očima navrch hlavy sledují v akci desítky „vyhynulých" živočichů. Jenže vedení parku stále hledá nové způsoby, jak tuto jedinečnou atrakci ještě víc zatraktivnit. A v tu chvíli přijdou komplikace. Vědecké experimenty s novými druhy mohutně podporuje strohá manažerka parku Claire Dearing (Bryce Dallas Howard), která ve zvířatech vidí především čísla. Na rozdíl od ní v nich biolog Owen Grady (Chris Pratt ze Strážců galaxie) vidí hlavně nebezpečí, zvlášť ve tvorech, které nestvořila příroda, ale laboratoř. Události mu dají za pravdu, když se jeden z takových mazlíčků doslova urve ze řetězu a začne si vylepšovat jídelníček zaměstnanci parku a posléze také návštěvníky, mezi nimiž jsou také dva synovci Claire, kteří za tetou přijeli na prázdniny. Teď už nejde o vyšší tržby ani o udržení prestiže. Cílem všech začalo být holé přežití. 
Na úvod něco o tržbách Jurského světa.
Jurský svět je třetí nejvýdelečnější film v USA za den (1. Harry Potter a relikvie smrti část 2, 2. Avengers: Age of Ultron).
Jurský svět je nejvýdělečnější film v USA za tři dny (přes 208 milionů)
Jurský svět je také nejvýdělečnější film celkově za víkend (1. film, který za tuto dobu překročil hranici půl miliardy dolarů).
Takhle obří úspěch nečekal vůbec nikdo. Zcela neznámý režisér si nyní bude moct vybírat, jaké filmy natočí. Chris Pratt bude ještě větší tahoun a lákat do kin ještě víc lidí. Zkomírající kariéra Bryce Dallas Howard je zachráněna. A oba herci, hrající Claiřiny synovce mají kariéru skoro zajištěnou.


Jurský svět je filmem kterému nechybí absolutně nic. Je zde humor a nadhled, skvěle se hodící do každé části. Je tady velké napětí, film, ačkoliv víte, že žádná z hlavních postav zemřít nemůže, vás drží napnuté jako kšandy. Akce je přehledná, efekty perfektní a postavy docela povedené. Herci parádní a hudba taktéž. Není nic velkého, co bych filmu mohl vytknout. Proto budu jenom chválit.


Jak už jsem zmínil, všichni herci hrají dobře. Velkým plusem je pro tvůrce i ten fakt, že se jim podařilo vybrat dětské herce, kterým nepřejete sežrání nejbližším masožravcem už od začátku, jako to bylo třeba v prvním díle (komu vadila Lex? Všem). Navíc hrají přesvědčivě, což je vážně fajn.
Chris Pratt je sympaťák, po tomto výkonu má roli v novém Indiana Jonesovi jistou, protože od minulých Strážců Galaxie jeho popularita stoupá, čímž táhne do kin spoustu diváků.
Bryce Dallas Howard byla pro mně překvapením. Ve všech filmech, které jsem viděl nijak neválela, ale tady byla i přes svůj nepřijemný charakter sympatická.


Kdyby neměl Jurský svět perfektně zvládnuté triky a efekty, vůbec by do série nepatřil. Ano, mít skvělé triky už není tak těžké, jako to bylo dřív, ale rozhodně se nejedná o nějaký průměr. 
Dobře zvládnutá je i kamera a velkolepé jsou přelety nad parkem (i když těžko říct kolik z toho je zelené plátno). Skvělá kamera navíc umocňuje zážitek z dechberoucí scény s pterodaktyly a celkově hodně přehlednou a povedenou akci.

Ačkoliv není Jurský park nijak omezen, pár scén, které jsou minimálně na hraně se v něm najde. Smrt jedné z postav mě vážně hodně překvapila a v celém filmu je i docela dost krve. Mno, ta překvapivá smrt je jeden z plusů filmů, protože jsem vážně čekal jenom smrti civilistů.
Věc která se mi líbí je ta, že postavy nevypadají, jako kdyby v každé druhé scéně zrovna vylezly ze salónu. Až na malou nelogičnost v podobě toho, že Claire má celou dobu podpatky, na nichž dokáže i utíkat před tyranosaurem. Jinak jsou ale postavy úměrně špinavé, zpocené, potrhané a rozcuchané, což je další kladná položka filmu. 



Jurský park nabízí i několik lehce mrazivých scén, kdy koukáte s otevřenou pusou a tajíte dech. A ačkoliv mi nejprve přišla zápletka špatná a chatrná, její zpracování musím vážně pochválit, protože všechno co se mi nelíbilo (například myšlenka superinteligentního dinosaura) bylo odůvodněno a vysvětleno. Kromě toho si díky jedné vedlejší linii nechali tvůrci otevřená vrátka pro případný příští díl. Takže ano prosím, chci pětku.



Shrnutí: Jurský svět je skvělou jízdou, která nabere tempo hned na začátku a až do konce nepoleví. Každá generace si v něm může něco najít, protože ve filmu se střídá hned několik žánrů a prvků. Od akčního, přes dobrodružný, romantiku, vtip až po sci-fi. A ačkoliv film nemá takový kouzelný spielbergovský objevitelský feeling, jako první díl, má spoustu jiných předností, kterými je schopen se prvnímu dílu rovnat, ne-li mu konkurovat. Filmu nechybí vůbec nic, má gradaci, překvapující epické finále, prostě úplně všechno, co podobný blockbuster potřebuje. Tohle je pro mně adept na nejlepší film roku a zcela jistě se řadí mezi nejlepší filmy, co jsem kdy viděl. Takže tohle je jasných 100%

Poznámky: 
- Pochválit musím i hudbu, v níž se hned několikrát objeví okouzlující hlavní motiv.
- Český dabing není zase tak špatný (6/10)

Originální trailer: 

Český trailer:




Zdroje obrázků: Totalfilm | Wikipedia | Superherohype (+ další, jen jsem si zapomněl zdroje zapsat)
Zdroj synopse: ČSFD (CinemArt)

6 komentářů:

Makkakonka řekl(a)...

Film jsem zatím neviděla, ale už je napsaný na seznamu těch, které vidět chci. Zaujal mě. Jak popis, tak hlavně trailer. Některé z předešlých filmů se mi ani moc nelíbily, ale u tohoto mě to k zhlédnutí táhne. A to tento typ filmů zrovna dvakrát nemusím.

Maddie Fiedler řekl(a)...

Teď jsi za mě rozhodl! Na Jurský svět prostě musím. Tečka.
Pěkná recenze :)

Maddie Fiedler řekl(a)...

Ahoj, ráda bych tě informovala o nominaci do jistého zajímavého TAGu :)
více zde: http://walletofinfinity.blogspot.cz/2015/06/tag-courtship-book-tag.html

Puff řekl(a)...

Chystám se na něj do kina, už jen hledáme s kamarády termín, který bude vyhovovat všem. Tak jsem ráda, že to tak dobře hodnotíš... :) Mám se jistě na co těšit

Kate řekl(a)...

Amerika měla premiéru později než my? :D Já se na to chci podívat, takže recenzi nebudu číst úplně celou. :)

katka219 řekl(a)...

Já jsem tenhle film ještě neviděla, ale v nejbližší době bych to ráda napravila! :)

Okomentovat

Používá technologii služby Blogger.