sobota 23. května 2015 | By: Unknown

(RC) Recenze - Elyonova země: Temné hory


Autor: Patrick Carman 
Originální název: The Dark Hills Divide 
Rok vydání: 2006/2014
Rok vydání originálu: 2005 
Počet stran: 224 
Žánr: Fantasy 
Série: Elyonova země (1.) 
Překlad: Drahomíra Michnová 
Nakladatelství: Fragment 
Hodnocení na Databázi knih: 80% 
Hodnocení na Goodreads: 3.70/5

Oficiální anotace:

Všude tam, kde se oceán setkává se zemí, kde útesy jsou tajemné a skály rozeklané, leží Elyonova země plná magických tajemství. 

Odhalte společně s Alexou, co se skrývá za vysokými hradbami chránícími město před zlem, které dříme v okolních Temných horách. Dokáže sama čelit prastarému prokletí, pravdě o sobě samé, a zachránit Elyonovu zemi před nebezpečím, které by ji mohlo navždycky změnit? 

První díl světového fantasy bestselleru!


Proč jsem si knihu vybral?: Věděl jsem, že je poměrně oblíbená a myslel jsem si, že série s tolika díly musí být opravdu dobrá, aby to ještě někdo četl.

Obálky


1) Česká obálka není nejhorší, je téměř stejná jako originální. Každopádně to zesvětlení toho pozadí ubralo na tajemnosti. A nelíbí se mi, jak to pozadí za textem není. 3/5 
2) Originální  obálka je nejhezčí ze všech. Narozdíl od naší je tajemnější, díky zvolení tmavších barev a také je pozadí i za textem. 4/5
3) Japonská obálka pěkně souvisí s dějem, zároveň trochu spoileruje. Nelíbí se mi ale výběr barev, přijde mi to až moc přeplácané. Ale když se na obálku podíváte po dočtení, ta souvislost vám dojde. 3/5
4) 2. anglická obálka se mi nelíbí skoro vůbec. Představil bych si pod ní hororové sci-fi, ne dětský fantasy příběh. A ten vlk vypadá jak ze slizu. Prostě... ne. 2/5

Něco o autorovi

· Narodil se v USA v roce 1966
· Jeho první knihou a sérií byla kniha Temné hory ze série Elyonova země
· Průměrné hodnocení jeho knih na Goodreads je 3.92
· Napsal třeba série Skeleton Creek, Purge nebo Atherton
· Nápad na napsání Elyonovy země vznikl, když vyprávěl svým dcerám příběh před spaním
· Jeho nejlépe hodnocenou knihou na Goodreads je čtvrtý díl ze série Skeleton Creek.
· Žije ve Wahingtonu se svou ženou a dvěmi dcerami.







Hodnocení

Kniha nás vrhá v prologu někam doprostřed děje, kde se po několika stránkách vrátí. Sice je prolog napsán docela dobře, ale to je asi tak vše. Carman píše neuvěřitelně nudně. Knížka má sice pouze 224 stran, ale dalo mi pořádně zabrat to dočíst, protože to je opravdu hrozně špatně napsáno. I když s postupem knihy a děje se to poněkud zlepšuje a v závěru to není tak strašné. 

Tak strašné jsou ale postavy. Alexa je zřejmě jediné dítě v celé zemi, možná i jediná žena, protože v celé knize se tam o nějakém jiném dítěti nikdo nezmíní a o ženě se mluví jen v souvislosti s Warvoldovou ženou, a když si Alexa dopisuje se svou matkou (za kterou může třeba dopisy psát někdo jiný :O). Navíc je Alexa bezcharakterní až to bolí. Nebo ne úplně bezcharakterní. Spíš je neuvěřitelně dokonalá.


Je statečná, umí mluvit se zvířaty, ničeho se nezalekne, je zázračně geniální, dokáže rozluštit všelijaké logické rébusy, na které by si ani dospělák netroufl a skvěle hraje šachy. Prostě Mary Sue. Jediné dvě postavy, které docela šly byl Yipes, kterého jsem si dokonce oblíbil (:-O) a pošťák Silas. Jinak jsem si nebyl schopen nějakou postavu oblíbit, všechny se mi docela protivily. 

Zápletka mi přijde dost chatrná, autor se snaží o napínavou fantasy detektivku s neuvěřitelně dramatickým a šokujícím rozuzlením, jež ale nakonec vypadá, jako kdyby to psal pět minut před půlnocí, protože padouchova motivace a cíl jsou "trochu" chatrné. Ale budiž. 
To ale neomlouvá, že celá kniha je neuvěřitelně nudná a akce je až u konce a to je opravdu jen trocha. 
Fantastický svět, ve kterém se Alexa ocitne není tak fantastický, za což může hned několik faktorů. Autorův styl psaní a slabé popisy. Občas byly tak akorát, ale většinou byly moc dlouhé nebo moc krátké / žádné. 

Takže shrnutě: Největší zápory knihy? Nudný děj, špatný styl psaní, motivace padoucha postavena na mizerných základech, špatné popisy, nudné dialogy... Je to spousta věcí. Největší klady knihy? Yipes a to je asi tak všechno. Smutné, ne?

 

















Ve zkratce: Elyonova země mě nebavila a já prohlašuji, že tohle byl můj první a poslední výlet do ní. Všchno je v knize podprůměrné, nudné a Alexa jeděsná postava. Všechno to jsou slabší dvě kolečka, tak nakonec dávám slabá dvě kolečka.


Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Fragment (a zároveň se moc omlouvám za zpoždění s recenzemi)
Knihu lze objednat zde




2 komentářů:

Maddie Fiedler řekl(a)...

Kniha mě nijak neoslovila, když jsem se s ní prvně setkala. Koukám, že tebe taky celkem zklamala, takže si ji v brzké době určitě nepřečtu.
Jinak fakt hustě zpracovaná recenze! :)

Makkakonka řekl(a)...

Tuto knihu jsem již četla, je to pár let zpátky, ale ano, četla. Líbila se mi, tehdy jsem z ní byla doslova unesená. První čtyři knihy série jsem četla jedním dechem, u páté se to začalo zadrhávat, ale i přesto, jsem naprosto spokojená s tímto dílem. Knihy jsou plné překvapení a zároveň člověku poskytnou skvělý únik od reality..
Takže bych ji ohodnotila naprosto jinak než ty :D Už jsem si všimla, že máme na knihy naprosto odlišný vkus :D

Okomentovat

Používá technologii služby Blogger.