úterý 7. dubna 2015 | By: Unknown

(RC) Úsměv prosím... přichází zlo! | Průměr, který cílovou skupinu nadchne

Autor: R. L. Stine
Originální název: Say cheese and die!
Rok vydání: 2014 (1. vydání: 2005)
Rok vydání originálu: 1992
Počet stran: 128
Hodnocení na Databázi knih: 75%
Hodnocení na Goodreads: 3,67/5
Žánr: Horor, fantasy
Série: Děsivé storky
Překlad: Drahomíra Michnová
Nakladatelství: Fragment
Anotace:
Pojďte se bát! Hororový příběh, ze kterého vám bude zaručeně běhat mráz po zádech, vás zavede do opuštěného starého domu. Fotoaparát nalezený ve sklepě není zřejmě tak úplně obyčejný. Přináší jen samé zlo! Fotografie totiž ukazují nešťastné a děsivé události, které se brzy stanou. Podaří se ďábelský vynález zneškodnit?


Proč jsem si knihu vybral? Kdysi dávno mě knihy, původně ze série Husí kůže fascinovaly a hrozně mě bavily. Chtěl jsem vědět, jestli mě to chytne i teď.

Obálky


Naše současná obálka je hodně podobná prvnímu originálu. Ale rozvržením a zvolením barev se mi víc líbí česká, originál ale spíš upoutá fanoušky hororů, možná tou krví pod fotkou.. Druhý originál je zjevně nová verze a líbí se mi, možná ještě víc než první dvě obálky. Holandská obálka se mi ale nelíbí. Stejně tak i třetí, zjevně nejstarší originální. A nelíbí se mi ani francouzská...
1. Originál 2
2. Česká
3. Originál
4. Originál 3
5. Francouzská
6. Holandská
(Spíš to je ale na dvě části. První tři se mi líbí skoro stejně. A druhé tři se mi zase nelíbí skoro stejně...)
Robert Lawrence Stine je téměř třiasedmdesátiletý spisovatel, který se narodil v Ohiu. Jeho spisovatelská kariéra zhpočátku sice nevypadala slibně, v roce 2003 se ale dokonce dostal do Guinessovy knihy rekordů, coby nejprodávanější autor dětské literatury. 
Jeho nejúspěšnější knihy začaly vycházet v roce 1992 - jedná se o sérii Husí kůže, která čítá neuvěřitelných 62 knih, z nichž poslední vyšla v roce 1997. 
Jeho knihy začaly ale vycházet už v roce 1987, žádná se ale nedočkala většího ohlasu. Toho se po (spíš při) úspěchu Husí kůže / Děsivých storek dočkala kniha The Betrayal, jež vyšla v roce 1994 a je součástí trilogie The Fear Street. Z trilogie se však nakonec vyklubala série o 55 kníhách.
Knihy píše doposud, nejvíce hodnocená kniha na Goodreads od něj z roku 2015 je kniha Frankenstein's dog, která patří do série, jež je jakýmsi remakem původní Husí kůže / Děsivých storek.

Když jsem chodil asi do třetí třídy, objevil jsem v knihovně sérii, která zabírala celou jednu poličku. Nemám rád a nikdy jsem neměl rád dlouhé série, tohle mě ale zaujalo, tak jsem si tři díly půjčil. Původní Husí kůže mě hrozně bavily, občas mě mrazilo v zádech a já měl ty tři díly přelouskané za den. Po Harrym Potterovi je to myslím druhá série, která mě tou dobou takhle strhla.
Nedávno Fragment přišel s novým vydáním názvem Děsivé storky vyšly první dva díly - kromě Úsměv prosím... přichází zlo!, taky Kletba egyptské mumie. Rozhodl jsem se zkusit, zda mě to strhne znovu. Děj jsem si téměř nepamatoval.
Mimochodem každý díl série je jeden příběh. Žádné díly na sebe přímo nenavazují.
Hned na začátek musím přiznat, že na podruhé už mě to tak nebavilo.
Knížka je tenká, měl jsem ji přečtenou asi za půlhodinku. Jsou v ní obrázky a docela velká písmena. Formát knihy není nijak velký, čili je to fakt krátké. Autorův styl psaní je svižný, s krátkými a jasnými popisy, ideálními pro věkovou skupinu, jíž je kniha určená. Ta to jistě bohatě uvítá, mně to poměrně vadilo. Nebyl to ale můj zásadní problém.
Tím byly postavy. Silák, který není však kdovíjak chytrý, jeden obyčejný, chytrý hlavní hrdina, navíc šikanovaný, a jedna holka. Typická klišoidní kombinace, která nikoho nemůže překvapit. Mladším čtenářům to zcela jistě vadit nebude, postavy ale byly téměř bezcharakterní. Až na to, že tam někdo byl chytrý, někdo moc ne, někdo zlý a někdo hodný, postavy neměly téměř žádnou povahu a svá rozhodnutí dělaly zřejmě podle toho jestli fouká na sever nebo na západ. Začínajícím čtenářům to je jedno, přesto znám spoustu podobných knih, kde měly své postavy sice své vlastnosti a povahu jasně dané, celou knihu se ale chovaly podle ní. Rozhodně mi to bylo sympatičtější. Asi nejpropracovanější postavou byl Pavoučák.
Zápletka je na první pohled originální a neotřelá, rozuzlení je ale jedno velké kliše, napodobenina spousty hororů, kde jsou nějaké věci posedlé ďáblem, démonem nebo něčím podobným. Přesto je hlavní zápletka zajímavá.
Konec je rozporuplný. Sice rozuzlení a odhalení tajemství foťáku je klišoidní, samotný konec ale není vůbec špatný. Sice je otevřený, ale to mají téměř všechny knihy ze série a autor chce zjevně nechat konec na čtenářově fantazii - ať si sám domyslí co se bude dít dál. 

Děj

Styl psaní

Postavy

Svět

Celkové hodnocení


Jednou větou: V žánru dětských knih se jedná o velice dobrou knihu, mezi ostatními je to ale průměr. Myslím si ale, že by mohly být skvělým dárkem pro mladšího sourozence (sestřenici, bratrance...), který rád čte. Nebo i nerad, třeba díky Storkám ještě začne. (jej, to jsou tři věty)
Čili doporučuji asi té skupině kolem deseti let, starší už z toho asi moc nadšení nebudou.

Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Fragment
Knihu lze objednat zde

Zdroje obrázků: Fragment | Goodreads | Schoome | VeEee



4 komentářů:

Makkakonka řekl(a)...

Knihu neznám, tudíž jsem ji nečetla. Obálka je super! Horory moc nemusím, ale anotace mě zaujala..
Obálky jsou krásné skoro všechny, ale nejvíce se mi líbí prostě ta naše :3 Pak asi originál 1 a 2.

Maddie Fiedler řekl(a)...

Máš úžasný výběr hudby! :3 Jsem u čtvrté písničky a zatím jsem ze všech nadšená! :)
Jinak pěkná recenze, ale ta hudba mě zaujala víc :D

Kate řekl(a)...

Mě by kniha nezaujala. :)

Anonymní řekl(a)...

Super kniha ale nevím jména těch decek pls někdo poraďte

Okomentovat

Používá technologii služby Blogger.