pondělí 2. února 2015 | By: Unknown

(RC) Kukuřičný město | Konec světa způsobí kudlanky

Výstřední, originálně absurdní příběh o konci světa.
Autor: Andrew Smith
Originální název: Grasshopper Jungle
Rok vydání: 2014
Rok vydání originálu: 2014
Počet stran: 352
Žánr: Dystopie, sci-fi, něco-jako-komedie
Série: XXX
Překlad: Barbora Doležalová
Nakladatelství: Host
Anotace: 
Šestnáctiletý Austin je posedlý zaznamenáváním událostí. Ve svých svérázných zápiscích vypráví, jak on a jeho nejlepší přítel Robby způsobili konec lidstva, když v malém americkém městečku omylem probudili nezničitelnou armádu. Armádu obřích kudlanek, které zajímají jen dvě věci: jídlo a sex. 

 Jenže kromě tohohle politováníhodného faux pas trápí Austina horší problém. Je zamilovaný do své přítelkyně Shann, ale možná taky do Robbyho. Hormony blázní a ničemu nepomáhá, když se ukáže, že nakonec bude na Austinovi, aby zachránil svět.

 Jaké to je, když je vám šestnáct, honí vás geneticky upravené hmyzí potvory a přitom milujete dva lidi?


Proč jsem si knihu vybral?: Protože Host vyhlásil konkurz o tištěný recenzní výtisk, to je asi hlavním důvodem. Když jsem si ale přečetl anotaci, věděl jsem že to bude skvělá kniha.

Obálky


Musím uznat, že v případě Kukuřičnýho města se povedly všechny. Některé sice míň, ale vcelku jsou všechny dobré. Kdybych měl, ale vybrat tu, která se mi líbí nejvíc, tak se rozhoduji mezi špaňělskou a naší. 
1. Španělská, Česká
2. Originál
3. Originál 2
4. Anglická
Andrew Smith se narodil v Kalifornii, kde žije i nyní a živí se jako spisovatel. Vystudoval žurnalistiku, literaturu a politologii a následně napsal řadu oceňovaných knih pro mládež, např. knihu Winger (Záložník), jež získala ocenění na Amazonu, jakožto nejlepší kniha roku nebo román Marbury Lens (Marburyské brýle), který se stal knihou roku podle Publishers Weekly a Booklistu.
Tohle byla tak šílená kniha, až byla pekelně dobrá. Bavil jsem se u ní od začátku do konce. Každou chvíli se v ní něco dělo a každou chvíli mě něco pobavilo. 

Již od samotného začátku kniha strašně rychle vystartuje a svižné tempo, kdy děj ubíhá hodně rychle a navíc nemá slavé chvíle, spád a povedené slovní obraty společně fungují tak, že knihu přečtete během chvilky. A ještě se u toho pobavíte. Humor a vtip je na příběhu nejen snad největším a nejrozsáhlejším prvkem, ale zároveň si myslím, že nejpovedenějším. Hlavní dějová linie, točící se kolem kudlanek a konci světa je opravdu velmi originální a charaktery postav jsou zajímavé a velmi propracované. Popisy se autorovi povedly, jsou sice krátké, ale i v krátkém popisu byl schopen objekt/místnost/prostředí/chování popsat úplně přesně. Navíc prostředí, ve kterém se Kukuřičný město odehrává je zajímavé svou všedností a unylostí. Kdo by řekl, že se na tak obyčejném místě spustí konec světa. Ve většině knih, jak už YA, dystopických, sci-fi či podobných katastrofických knih je místo, které se stane spouštěčem hrůzných a hlavních událostí něčím výjimečné a speciální. Proto mě zarazilo, že v ospalém městečku jako je Ealing začne konec světa.
Už jsem sice psal, že postavy a jejich charaktery byly dobře propracovány, přesto se u nich chci ještě na chvíli pozastavit. Žádná postava mi nebyla nesympatická, ale na druhou stranu nebyla ani jedna postava Mary Sue s hromadou kladných vlastností, která je absolutně nejdokonalejší. Každý měl své slabé stránky. Každá postava byla jiná. Každá měla naprosto odlišnou povahu.
"Flashbacky", které se v knize objevují, by někdo sice mohl označit za zbytečné, mně ale bavily. To samé lze říct o té zápletce o orientaci hlavního hrdiny, ale i ta pomáhala knize na vtipnosti a rychlejším spádu. Kniha nebyla taková, že by jedna část byla slabší a ta druhá skvělá. Kukuřičný město je skvělé od začátku do konce.

Děj

Styl psaní

Postavy

Svět

Finální hodnocení

Čistých pět.

Jednou větou: Pokud si chcete přečíst něco originálního, vtipného a dobrého, tak bych vám mohl Kukuřičný město dát s klidem v srdci.

Za poskytnutí recenzního e-booku moc děkuji nakladatelství Host
Knihu lze objednat zde


Zdroje obrázků: Host | Goodreads | Footnotes | Combat











5 komentářů:

Makkakonka řekl(a)...

Kniha mi nic neříká.. Upřímně, není to můj šálek kávy. Anotace je sice zajímavá a já obdivuji autorův námět, příběh,.. Ale jak říkám, není to něco, co bych si dobrovolně přečetla. Nepochybuji o tom, že pro ty, co takové knihy rádi, to bude zajímavé a přitažlivé čtení, ale já mezi takové lidi nepatřím..

Unknown řekl(a)...

Ten název je mi trochu povědomý, ale jinak tu knihu neznám. No povím ti, že ta anotace mě vážně zaujala. Jsou to zajímavá témata a ještě k tomu vtipně pojatá. Myslím si, že si ji určitě připíšu na seznam, jak tak to čtu. Asi je to vážně dobrá knížka :)

​D☮shie řekl(a)...

Páni čteš velmi rychle! :D Já jsem nedočetla zatím ani tu super knížku z povinné četby co má jen nějakých sto stránek. Hold teď není čas... O této knížce jsem nic neslyšela a upřímně mi asi taky úplně žánrově nesedí, ale zkusit se má všechno. Jinak knižní trailery mě vždycky pobaví. je super že jsi ho uvedl. Ta česká obálka není špatná - originální je ale lepší. Miluju tu hudbu tady :D

Kate řekl(a)...

Abych pravdu řekla, moc mě to neláká...

katka219 řekl(a)...

Už jsem o této knížce slyšela a abych řekla pravdu, anotace mě moc nezaujala. Kdyby se mi ale někdy dostala do ruky, určitě to s ní zkusím, když jí dáváš ta vysoké hodnocení!:)

Okomentovat

Používá technologii služby Blogger.