středa 14. ledna 2015 | By: Unknown

(RC) Percy Jackson - Prokletí Titánů | Změna k lepšímu


Autor: Rick Riordan
Originální název: The Titan's Curse 
Rok vydání: 2010
Rok vydání originálu: 2007
Počet stran: 336
Žánr: Dobrodružné, Urban fantasy 
Série: Percy Jackson
Předchozí recenzované díly: Zloděj blesku, Moře nestvůr
Překlad: Dana Chodilová
Nakladatelství: Fragment
Anotace: Že mám moc po svém otci, bohu moří Poseidonovi, už víš... Že patřím do Tábora polokrevných, už taky víš... Ale na spoustu otázek neznám odpověď ani já. Kam se poděla bohyně Artemis? Jaké nebezpečné a záhadné příšeře byla na stopě? Mám na sebe vzít děsivé Titánovo prokletí, kterým by se naplnilo proroctví Orákula? Jsem Percy Jackson a vydávám se se svými přáteli z Tábora polokrevných na další výpravu do mytologického světa. Vezmeme tě s sebou, chceš?


Proč jsem si knihu vybral?
Protože nemám rád rozečtené a nedočtené série.

Obálky

Ještě než se pustím do porovnávání obálek musím napsat, že se mi strašně líbí, jak se naše obálka duhově leskne. A taky se mi líbí, že série Percyho Jacksona je harback. Slovenská obálka je stejná, akorát bez toho lesku. Když se ale podívám, jak je mám v knihovničce (první díl mám slovensky), tak na slovenské obálce, zase na hřbetu lépe vyniká název.
Jinak, na většině obálek figuruje pegas Blackjack. Česká obálka je hodně inspirována originálem. Bohužel se třetím dílem zkazilo takové hezké pravidlo, že je Percy na každé obálce otočen zády. Obálka se mi ale moc nelíbí. Nesedí mi ta kombinace barev a celkově... Žádný skvost to není. Originální obálka je podstatněji hezčí. Barvy jsou vybrané hezky a motiv je také dobrý. Zato Indonéská se mi taky moc nelíbí. Barvy a styl, jakým je obálka vytvořena je hezký, font který je zvolen pro název taky, ale celkově to na mně působí... nijak. Nejhezčí nebo druhá nejhezčí je Německá obálka. Sice to s dějem nijak nesouvisí, ale grafika, kterou je obálka vyvedena je trochu komiksovější než ostatní, trochu mi připomíná grafiku čtvrtých simíků, ale líbí se mi. Opravdu. A styl písma, který je zvolen pro název je skvělý. Hlavně ten trojzubec. Nejhorší je pak Americká obálka. Americká je i originální, ale tahle je tedy... Opravdu ne moc povedená. Styl, barvy, ani ten font neladí. Nic nesedí správně a je to prostě... Nic moc. Italská obálka konkuruje Německé. Je skvěle sladěná, font pro písmo stejně skvělý. Dokonce i trochu souvisí s dějem a prostě mě něčím okouzluje. Myslím, že bych si ji koupil, aniž bych znal předchozí díly nebo celkově Percyho, jen kvůli té obálce. A to u Německé obálky říct nemohu.
1. Italská
2. Německá
3. Originál
4. Česká
5. Indonéská
6. USA

Rick Riordan je americký spisovatel, ověnčený také těmi nejprestižnějšími cenami v žánru mystery, jenž stojí za celosvětově úspěšnou Percy Jackson. Patnáct let učil dějepis a angličtinu, až doby, kdy se toho rozhodl vzdát a začít psát knihy. Po úspěchu Percyho Jacksona se pustil ještě do dvou sérií s podobnou tématikou. Tou první je Kronika Cartera Kanea, která se ale věnuje římským bohům a tou druhou je sequel k Percymu Jacksonovi - Bohové Olympu, ze které vyjde letos koncem března u nás 5. díl. 
V recenzi jsem první díl hodnotil pěti hvězdičkami, duhý čtyřmi. Když se ale dívám zpětně, tak si od každé uberte tak jednu, dvě hvězdičky. První díl byl průměrný. Zaujal zajímavým tématem, to zpracování bylo horší. Druhý byl horší než první, byl méně akční a celkově se v něm dělo o dost méně. Navíc některé linky, které v prvním díle začaly, jakoby se v Moři nestvůr zrušily. A Moře nestvůr tam ani nebylo. Třetí díl, je ale lepší než oba předchozí.  
Jedním z kladů je, že se v knize něco děje již od samého začátku. A v průběhu knihy autor chytře zakomponoval do děje vysvětlování pro neznalé předchozích dílů. I tak je ale lepší si je přečíst. Rychlý děj, který se rozběhne už od začátku nikdy nezpomalí. Právě naopak. Akce, které je na začátku knihy dost, posléze ještě přibude a děj se ještě zrychlí. Prázdná a nudná místa bez akce jako minule nečekejte. Nejsou tu. Nebo možná minimum.
Knížka je oproti svým předchůdcům poněkud dospělejší. Začínají umírat postavy, Percy musí řešit složitější a důležitější situace a styl psaní se od dětského stylu Zloděje blesku výrazně zlepšil. Dobrodružství, které se podniklo v tomto díle není zcela uzavřené, jako byla dobrodružství minule, a konec je trochu více otevřený. Tudíž se děj pravděpodobně více serializuje. Ano, jedna nenápadná linie se sice Percyho drží již od prvního dílu, ale jinak je to takové... Takové jako kriminálky. Las Vegas, New York, Miami, Staré Město nebo NCIS - vyberte si. Všechny jsou stejné, všude je "případ týdne". Co díl, to uzavřený případ. Tak tady máme "dobrodružství dílu".
Něco, ale Percymu scházelo. Sice jsem z něj byl narozdíl od Zloděje Blesku a Moře Nestvůr opravdu nadšený, Percy pár věcí postrádal a několik věcí mi vadilo. Tak Percy ve mnoha scénách postrádal logiku. Nemyslím jen to, že se choval ve mnoha věcech trochu nelogicky, ale pár reálií, které se daly dozvědět v předchozích dílech, jakoby tu najednou nebyly. A navíc, zápletka s Panem mi přijde zbytečná. 
Abych ale tolik nekritizoval, autor dobře zvládl popisy. Nebyly nijak dlouhé, přirovnání byla srozumitelná a zároveň nebyly tak krátké, že jste si daný objekt či místo museli ještě domýšlet. Byly optimální. A prostředí, kde se Prokletí Titánů odehrávalo, bylo také dobré.
Postavy mi přišly dobře napsané. Ničím neoriginální, v podstatě taková polobožská verze Harryho Pottera. Nebo aspoň hlavní trojka. Percy je jako Harry něčím výjimečný. Annabeth je chytrá Hermiona jako vyšitá. A Grover... je jasný Ron. Problém mi to ale nedělalo. Oblíbil jsem si ale i nové postavy. Thalii, jejíž charakter byl snad nejpropracovanější, Zoe Večernici, kterou... si musel oblíbit každý a taky Biancu a Nica
di Angelo.
Konec knihy byl opravdu zajímavý a docela nečekaný. Narozdíl od předchozích dvou dílů je v Prokletí Titánů konečně cliffhanger, který vás donutí číst další díl, abyste se dozvěděli, co bude dál.

Děj


Styl psaní


Postavy


Svět


Finální hodnocení

Je to mezi čtyřmi a pěti hvězdami. Průměr je čtyři. A i kdyby nebyl... Tu pátou si nechám na konec. Nebo další díl.

Jednou větou: Prokletí Titánů je prostě lepší než první dva díly!

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment
Knihu lze koupit zde

Zdroje obrázků | Fragment | Goodreads | WeHeartIt | Makkakonka
Zdroj anotace | Fragment





3 komentářů:

gemini-lotte.blog.cz řekl(a)...

To vypada skvele, diky za recenzi. Dobre :)

Makkakonka řekl(a)...

Blospot vypadá skvěle! Ty písničky :3 Dobře jsi to zvolil! ;) Ani k jedné nemám výhrady :) :D
Moc se mi tu líbí! :)

Recenze je povedená. Jako každá ;)
Knihy Percy Jackson bych si jednou ráda přečetla :)

P.S. nové popisky zde (hodila jsem je do toho starého článku):
http://makkakonka.blog.cz/1501/cena-za-poznavacku-2-8-viscovim#komentare

Unknown řekl(a)...

Čo povedať? Každý túto knihu ospevuje, no ja jej nemôžem prísť na chuť. Nemyslím tým len túto časť, ja som sa nemohla dostať cez prvú knihu (a nikdy nedostala) a nemám to chuť skúšať znovu, pretože som si povedala, že fajn. Jednotku som videla film, skúsim rovno dvojku. Prvé strany padli a prišiel rovnaký neúspech. Nie, táto kniha nikdy nebude pre mňa...

Okomentovat

Používá technologii služby Blogger.