úterý 20. ledna 2015 | By: Unknown

Bouře | Jak název souvisí s cestováním v čase?

Autor: Julie Cross
Originální název: The Tempest
Rok vydání: 2013
Rok vydání originálu: 2012
Počet stran: 312
Žánr: Young adult, sci-fi, romantické
Série: Rozděleni časem
Předchozí zrecenzované díly: XXX
Překlad: Zdík Dušek
Nakladatelství: Fragment
Anotace: 
Přítomnost, rok 2009. 
 Devatenáctiletý Jackson je normální student... tedy téměř normální. Dokáže totiž cestovat časem. Nic nemůže změnit, jen znovu prožít to, co se už stalo. Po útoku dvou neznámých mužů, kdy zemře jeho přítelkyně, se Jackson ocitne o dva roky zpět.

Minulost, rok 2007.
Jackson se nemůže vrátit zpátky do přítomnosti. Jaké tajemství ho obklopuje? Proč ho pronásledují neznámí útočníci? Stojí tváří v tvář "nepřátelům času" a musí se rozhodnout, co všechno je ochoten obětovat pro záchranu svých blízkých a možná i celého světa...

Proč jsem si knihu vybral?: Protože jsem objevil pár kladných recenzí, a protože by to nemuselo být tak špatné.

Obálky

Než jsem se podíval na ostatní obálky, myslel jsem si, že ta naše bude nejhorší. Pletl jsem se. Naše obálka je ale i tak špatná. Ty tváře jsou nesympatické, ale to by ještě šlo, kdyby tam nebyl ten červený šátek. Ne, nelíbí se mi to. Originální obálka je o dost lepší. V tomto případě chápu to "Rozděleni časem". Ale čas bych si nikdy nepředstavil jako... červený šátek. Originál má jednodušší obálku a je celkově lepší. Německá není zrovna skvělá, ale když to porovnám s tou naší, tak myslím, že jsou nastejno. Sice to nesouvisí ani s názvem a ani s dějem, ale neni tak hrozná. Francouzská obálka se mi jednoduše nelíbí. Zato indonéská se mi líbí opravdu hodně. Je to jasný adept na první místo. Polská obálka se mi nelíbí ani trošku. Vůbec.
1. Indonéská
2. Originál
3. Německá
4. Česká
5. Francouzská
6. Polská

Julie Cross je spisovatelka, která stojí za bestsellerovou a celosvětově úspěšnou sérií Rozděleni časem. Kromě této série vydala i sérii "Letters to Nowhere", což je romantika zasazena do gymnastického prostředí. Právě gymnastice se Julie opravdu dlouho věnovala a doteď je jejím velkým fanouškem. Kromě gymnastiky miluje i knihy, zvládne jich přečíst několik za týden. Žije v USA, ve stáně Illinol se svým manželem a třemi dětmi.
Já netušil co od knihy mohu čekat. Tedy... já osobně čekal nudu. A má očekávání byla splněna. Alespoň zezačátku. Tu knihu jsem vůbec nechápal a jak jsem se ji snažil pochopit, o to víc mě to nebavilo číst. Nakonec jsem zjistil, že v knize je pár logických špatností. Eh, tedy... "pár". Proto jsem knihu nechápal. A proto mi přišla první polovina tak moc nudná.
Cestování v čase jsem se bál. Nemám to moc rád. Nemusím to ani v knížkách a ani ve filmech. Ve filmech se s cestováním v čase dá setkat poměrně často, ve knize jsem to zažil asi jednou, a zrovna mě to neuchvátilo. Proto jsem byl příjemně překvapen.
Další věcí, která mě překvapila byla tak nenásilně zakomponovaná romantická linka. Celou dobu šlo jen o ni, ale autorka ji tak zamaskovala, že vám přijde, jako kdyby děj knihy byl o těch ostatních věcech. A potom taky Jacksonova normálnost. Konečně tu není hlavní hrdina, coby klučičí verze Mary Sue. Jackson je poměrně normální. Není superkrásný, není ani přehnaně chytrý a není perfektní. To se mi líbí.
Děj po plytkém, pomalém a nudném začátku začíná pomaličku gradovat. Záhada, která se objeví nedlouho po začátku, se začne pomalu odkrývat, ale každý odkrytý dílek z ní, jako kdyby odhalil další zvrat. 
Druhá polovina a především konec je potom skvěle akční a napínavá. A konec opravdu překvapivý. Hodně překvapivý. Ta rychlost a hybnost děje knížce svědčí, ale i tak se stalo při té akční části několik podivností, které nechápu doteď a přišly mi zbytečné. 
Autorka stejně jako v Deklaraci smrti ten styl psaní jakoby rozpůlila. První polovina knihy se mi četla špatně jak kvůli nudnosti děje, tak i kvůli tomu, že mi to přišlo špatně napsané. Jak se ale kniha dostala k druhé polovině, začal jsem knížku číst rychleji a nenudily mne moc ani ty pasáže, ve kterých se aktuálně skoro nic nedělo. 
Sice jsem napsal, že se mi na Jacksonovi líbilo to, že tu nemáme Mary Sue, mojí nejoblíbenější postavou byla ale asi Holly. Byla to zajímavá postava a sedla mi. Zbytek postav nebyl takový, že by se mi vryl do paměti. Ale ani jedna postava mě tam úplně neštvala. 
Prostředí, ve kterém se kniha odehrávala a celý její svět, bylo nanejvýš zajímavé. Skoky v čase byly až na pár nevysvětlených a nelogických věcí dobře zvládnuté, a příběhu prospívalo odehrávání ve více časech. Občas ta změna prostředí nutná byla. K popisům nemám žádné výhrady, spisovatelka je zpracovala dobře - ani úmorně, ani moc krátce. 
Ke konci knihy se v knize objevuje čím dál víc akce. A nakonec je to obrovská spousta akčních částí. Objeví se pár zvratů, největší je ale ten finální. No a zvraty zkombinované s akcí jsou super. Druhá půlka, která se pomalu přibližovala ke skvělému finále knihu zachránila z průměru. Protože druhá půlka byla skvělá.

Děj

Styl psaní

Postavy

Svět

Finální hodnocení

Tentokrát čistá čtyři kolečka.

Jednou větou: Nebýt první půlky a občasné nelogičnosti, byla by ta kniha skvělá.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment
Knihu si lze koupit zde | e-kniha







8 komentářů:

Makkakonka řekl(a)...

Cestování časem je zajímavé téma. Pokud je dobře zpracované, stojí to za to!
Z obálek nejvíce zaujala německá a poté polská..
Přečtení bych se nebránila. Mohlo by to být super..

katka219 řekl(a)...

Vypadá to docela zajímavě! Mám cestování časem v knížkách moc ráda:) Nejvíc se mi líbí originální obálka.

Unknown řekl(a)...

Neznášam knihy,ktoré začínajú od stej strany. Škoda papieru. Škoda knihy. A to som pomerne trpezlivý človek. Táto kniha ma nikdy nejak nelákala, čítam na ňu už niekoľkú recenziu a stále ma proste drží chladnou...

Dombabas řekl(a)...

Tiež si myslím, že táto téma bola už viackrát rozoberaná a spracovaná rôzne. No, napriek tomu môže stále ponúknuť niečo nové.
Aby som pravdu povedala, veľmi sa nechystám prečítať si ju, ale kto vie?! Možno motyka vystrelí :-D Najviac sa mi inak páčila originálna obálka a potom Vaša Česká.. Tú Francúzsku, Nemeckú a Poľskú som vôbec nepochopila.

Inak, toto je môj prvý komentár na tvojom blogu od kedy si sa presťahoval. Tak ti prajem veľa úspechov na tejto stránke a snáď si nájdeš ešte oveľa viac čitateľov, ako si mal predtým. Naozaj ti to prajem, lebo do svojich článkov vkladáš očividne dosť veľa úsilia a na svoj vek (nerada to takto hovorím) máš úžasný prejav.
A chcem sa ospravedlniť, že som momentálne veľa nekomentovala, ale tak nejak mi to nevychádzalo (bacha, výhovorky :-D)

Kate řekl(a)...

Já si ji chci časem přečíst, ale asi si počkám až na uzavření série. Poslední dobou to tak dělám. :D

​D☮shie řekl(a)...

Indonéská a naše obálka je nejlepší. Kuli anotaci - která zní jako román pro dívky a přebal, který toto domnění podtrhuje bych si jí rozhodně nekoupila. S části i proto mě zaskočil námět na článek a tvé odhodlání knížku číst. Kolikrát se mi taky stane, že čtu knihu, nebaví mě, nebaví mě, nebaví a pak v půlce najednou začne. Ovšem úplně nejlepší je číst skvělou knížku od začátku do konce výborně napsanou.

Recenze píše opravdu překrásné. Myslím, že na žurnalistiku se výborně hodíš. Výborné grafické i textové zpracování. Líbí se mi, že děj nekonkretizuješ ale subjektivně hodnotíš.

Mě osobně cestování v čase děsí a nemám to ráda nikde - kuli tomu bych si knížku nepřečetla.

A upřímně by mě zajímalo jak by jsi zpracoval recenzi na knihy: Ben Brooks - Dospěj! a John Green - Hledání Aljašky.

Pokud jsi žádnou z nich nepsal - ještě jsem to nestihla projít.

Unknown řekl(a)...

O knížce jsem slyšela už před tím, ale nikdy mě moc nezaujala. Teď jsem ale drobet změnila názor. To srovnání obálek je velice zajímavé, nejvíc se mi líbí asi originál a pak ta naše, i když musím připustit, že i polská obálka vypadá zajímavě, jen se podle mého už od původní moc vymyká. Knížka vypadá zajímavě, ale asi ji číst nebudu.
Jinak sis to tu pěkně zařídil. Kdyby neměla tak velké citové pouto k měsíce práce na LU na blogu.cz a uměla s blogspotem zacházet, nejspíš bych taky přešla. Ale nějak nemůžu :)

eLLen May řekl(a)...

Polská a česká verze. :)
No vypadá to zajímavě a třeba se k tomu taky jednou dostanu, ale čekačka je dlouhá.. :/

Okomentovat

Používá technologii služby Blogger.