sobota 11. dubna 2015 | By: Unknown

(RC) Tetování krví: Nalezenec | Propracované, ale nudné fantasy

Autor: D. M. Cornish
Originální název: Foundling
Rok vydání: 2014 (1. vydání: 2008)
Rok vydání originálu: 2006
Počet stran: 352
Hodnocení na Databázi knih: 75%
Hodnocení na Goodreads: 3.86/5
Žánr: Fantasy, Young adults
Série: Tetování krví
Překlad: Drahomíra Michnová
Nakladatelství: Fragment
Anotace: 
Polokontinent – země plná nebezpečí, nástrah, krvelačných příšer a drsných bojovníků, kteří jim musí čelit. Stane se jedním z nich i chlapec s dívčím jménem Rosamunda?

 Nalezenec vyrůstající v útulku je díky svému jménu terčem posměchu svých vrstevníků. Sní o tom, že se stane námořníkem, ale je vybrán pro úplně jiné povolání. Má se stát císařským lampářem. Vydává se na dobrodružnou cestu do Železné bašty, lampářské pevnosti, kde má podstoupit výcvik. Během putování divokou krajinou poznává Evropu, věhlasnou fulgarku, která právě v souboji s nebezpečnými netvory ztratila svého pomocníka. Stane se Rosamunda jejím pobočníkem, nebo se přece jen rozhodne vydat na dráhu lampáře? Jaká bude jeho volba?

 Začtěte se do 1. dílu strhující trilogie plné akce, napětí a nečekaných zápletek, která uchvátila čtenáře po celém světě. Do detailů propracovaný fantasy svět vás ohromí, uhrane, okouzlí…
Proč jsem si knihu vybral? Kvůli názvu série. Tetování krví - nalákalo mě to. 

Obálky


Naše obálka není vůbec špatná. Zvolený font je velmi dobrý a souvisí s dějem daleko víc, než ostatní obálky. Líbí se mi i to kolečko pod názvem, Tetování krví. Originální obálka není špatná, mnohem více se mi líbí ale druhá originální, která má rozhodně lépe zvolený font a přidané pozadí. Německá obálka je stejná jako naše první. Není špatná, ale nijak mě neohromuje.


1. Česká
2. Originál 2
3. Originál
4. Německá

David M. Cornish je australský fantasy spisovatel a ilustrátor. Proslavil se hojně prodávanou sérií Tetování krví, jejíž první díl - Nalezenec - byl jeho první knihou. Série doposud obsahuje tři díly: Nalezenec, Lampář a Pobočník. V roce 2014 vyšla ještě doplňková kniha pod názvem Příběhy z Polokontinentu. Podílel se i na vydání knihy Legendy australské fantasy.

Cornish vrhá čtenáře do děje prvního dílu z trilogie bez delšího vysvětlování. Výhodou toho je sice to, že děj se rozbíhá od první stránky rychle a už na začátku se v knize něco děje. Oproti jiným knížkám je zde, ale spousta pojmů, které si čtenář musí hledat vzadu ve více než stostránkovém slovníku, což čtení zpomaluje, ne-li knihu zprotiví. A navíc... Strašně se to vleklo. Na to, že děj zabírá jenom 250 stránek ze 352 fakt že jo.
Nalezence doprovází autorovy ilustrace, na nichž jsou vyobrazeny ve všech případech postavy. Nakreslené to bylo hezky, to sice jo, ale obešel bych se bez nich. Vždycky jsem si postavu nějak představoval a ilustrace celou představu pohřbila. 

Stálé otáčení do zadu a hledání v dlouhém slovníku, ve kterém je i několik věcí, které by tam být vůbec nemusely vadilo i mně. Stejně tak i hlavní hrdina.
Rosamunda mi začal vadit asi od dvacáté stránky a až do konce má averze k němu postupně narůstala. Byl neuvěřitelně naivní. Je tady ženská, která zabila neuvěřitelné množství příšer, s člověkem, který má místo hlavy bednu a nabízí mi svezení? Proč ne? Mám nastoupit na podivnou loď, jíž velí ještě podivnější kapitán s minimem pochybností? Proč ne? A v podobném duchu se nesou všechna rozhodnutí Rosamundy. Nad ničím nepochyboval a všem slepě důvěřoval.
 Jeho chování mi vadilo. Umřela v půlce knihy nějaká hloupá příšera, která Rosamundovi vyhrožovala? Až do konce knihy se z toho musí nešťastník Rosamunda soucítíci s příšerami vzpamatovat. 
Celý Rosamunda mi vadil.
Zato Evropa (Európa) byla z celé knihy mou nejoblíbenější postavou. Do knihy vnesla špetku sarkasmu, který kniha opravdu potřebovala a celkově tu nudu docela vylepšila. 
Ze zbytku postav jsem si oblíbil pana Fransitarta, Verlínu a trochu i Čtverylka, na němž mi však vadila neustálá veselost a dobrá nálada. Podobně jako Rosamunda mi pak vadil už jen Zelenáč, jenž mi přišel jako naprosto zbytečná postava. I když kdoví, třeba bude v dalších dílech důležitější. Přesto mohu prohlásit, že Rosamunda je jedna z nejprotivnějších hlavních postav, s níž jsem se kdy setkal. 
Musím ale uznat, že svět, který D. M. Cornish vytvořil je neuvěřitelně propracovaný. Ničemu co jsem kdy četl se svět v Nalezenci nepodobá. V knize jsou jiné měsíce, jinak se počítající dny a týdny, vše je úplně jinak, než jak jsme zvyklí. Za to, si zaslouží obdiv.
Když to ale takhle vezmu, tak ten skvěle promyšlený svět, autorův styl psaní, který mě nijak nenadchl a otravný hrdina můžou dohromady za to, že byl Nalezenec strašně nudná kniha. Fakt jsem měl radost, když jsem to dočetl, a byl jsem rád za to dlouhé Explikarium, protože kdyby byl místo něj ještě děj asi bych to nedočetl. Ta nuda dokonce způsobila můj čtenářský blok. Dva týdny (možná déle) jsem se nezmohl na více, než dvě až pět stránek denně...
A ještě k překladu. Nebýt počeštěných jmen, byl by fajn. Jména jako Čtverylka, Zelenáč nebo Evropa mi ale opravdu vadila.

Děj


Styl psaní


Postavy


Svět


Celkový dojem


Ve zkratce: Tetování krví má sice skvěle propracovaný svět (opravdu skvěle), ale v kombinaci s neuvěřitelně otravnou hlavní postavou a průměrným autorovým stylem psaní je to opravdu hodně nudná kniha.

Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Fragment
Knihu lze objednat zde

Zdroje obrázků: Fragment | Goodreads | VeEee | Pageresource | HDW







3 komentářů:

Makkakonka řekl(a)...

Knížka mi opět nic neříká, jako vždy :D
Obálka je krásná, zaujmula mě :)
Ostatní obálky se mi ani moc nelíbí, snad jen originál 2.
Nevím, knihu bych si asi ani nepřečetla, možná, že kdyby mě zaujala při namátkovém výběru úryvku, tak bych si ji přečetla, ale takhle na mě dojem moc neudělala ..

Maddie Fiedler řekl(a)...

Já sérii Lampářů miluju! Četla jsem první vydání asi dvakrát nebo třikrát a pokaždé jsem byla nadšená! :)
Pěkná recenze, každý máme názor svůj :)

katka219 řekl(a)...

O této knížce jsem ještě nikdy neslyšela a asi bych ji sama ani nečetla, ale bylo pěkné se o ní něco dozvědět. Třeba až zas budu bratránkovi vybírat dárek... :D Co se týká obálek nejvíc se mi taky líbí ta česká:)

Okomentovat

Používá technologii služby Blogger.